Home » leiderschap

trainingen voor Leerkrachten

Veel mensen hebben zich onbewust afgekeerd van de wijsheid van hun lichaam. In plaats van het voelen van alle zintuigen, zijn we vervreemd geraakt van ons lichaam. Vaak kiezen we ervoor om de boodschappen die ons lichaam ons geeft te negeren, of we luisteren er niet naar. (Opnieuw) leren luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft, geeft toegang tot je kern, tot je essentie.

We zitten te veel in ons hoofd. Dit gebeurt automatisch en vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Veel werk administratief  geworden en ‘ontspannen’ doen  we met  Facebook of Twitter. Daarnaast draaien onze hersenen op volle toeren om werk, gezin en hobby’s te combineren.  Daardoor raken we de verbinding met ons lichaam kwijt.  We leven in ons  hoofd  en hebben weinig contact met het lichaam. En juist die lichaamsverbinding is zo belangrijk om je vitaal te voelen. Wanneer je een goed contact hebt met je lichaam weet je automatisch welke keuzes voor jou de juiste zijn. Je lichaam geeft alles aan, je hoeft er alleen maar naar te luisteren. Je goed voelen in je lichaam = je lichaam goed voelen.

We doen ons best om alle ballen hoog te houden, maar verliezen soms de grond onder de voeten.  De huidige manier van leven is er een met weinig aarding. Het denken kan ons volledig in beslag nemen, wat stress in de hand werkt. Bij stress gaat het lichaam zich aanspannen. Met als gevolg: pijnlijke spieren in rug en nek, een zwaar hoofd, of hoofdpijn. Op het moment dat we volledig in beslag worden genomen door het denken, zit onze energie ook daar… in het hoofd. Energie namelijk, gaat daar waar de aandacht naartoe gaat.

Uit recent onderzoek van DUO in januari 2016 blijkt dat meer dan de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs de werkdruk niet acceptabel vindt. De oorzaken van werkdruk die genoemd worden zijn o.a. de gevolgen van passend onderwijs, administratieve taken, hoge eisen van ouders en druk van boven. De ervaringen die wij in de praktijk horen van leerkrachten en IB-ers komen grotendeels overeen met bovenstaande oorzaken van werkdruk. Ook de gevolgen van passend onderwijs komen naar voren: meer kinderen die veel aandacht vragen, ook op gedragsniveau, vraagt bepaalde competenties van leerkrachten (ook van de zeer ervaren professionals). Deelnemers van onze trainingen geven ook aan dat werkstress veroorzaakt wordt door gebrek aan erkenning van bv. de schoolleider en onveilige werksituaties in relatie tot ouders en persoonlijke omstandigheden. Daarnaast ervaren zij overbelasting door: te veel hooi op de vork nemen, geen grenzen aan kunnen geven en het niet kunnen scheiden van werk en privé.

Omgaan met stress en werkdruk

Stress is soms handig. Stress houdt je scherp voor korte piekmomenten en in acuut bedreigende situaties. Er zijn ook stressreacties die minder nuttig zijn. Zo kun je nachten wakker liggen van werk dat zich opstapelt, problemen met een collega of onzekerheid over het voortbestaan van je functie, zonder dat dit iets bijdraagt aan de oplossing van het probleem.

Van langdurige stress kun je goed ziek worden. Wanneer je de minder nuttige stressreacties al in een vroeg stadium herkent, is het mogelijk om dat aan te pakken. Zo kun je erger voorkomen en blijf je lekker in je vel zitten. Stress heeft negatieve effecten op iedereen: de medewerker, zijn sociale omgeving, de collega’s en de organisatie. Het is dus in ieders belang dat we de stressreacties tijdig herkennen en daarop reageren en anticiperen.

Stress en invloed zijn communicerende vaten, hoe minder invloed professionals ervaren, hoe groter hun stressbeleving. Wij streven er naar om samen met de schoolleiding te werken aan het vergroten van de invloed van de professionals, waardoor de stressbeleving afneemt. Belangrijk is  om te inventariseren hoe krachten versterkt kunnen worden, wat de stressfactoren zijn en hoe het werkplezier verhoogd kan worden.

Saga biedt verschillende trainingen en coachingstrajecten aan om welbevinden van de professionals te bevorderen, hen meer balans te laten ervaren tussen lichaam en geest en beter om te kunnen gaan met stress en werkdruk.