thema´s

Basisthema1 Water Het thema water ligt dicht bij de belevingswereld van kinderen; water om te drinken, om mee te douchen, om lekker in te zwemmen. Het thema biedt veel mogelijkheden om op onderzoek te gaan naar de eigenschappen van water en de toepassingen in het dagelijks leven. Door te spelen, te onderzoeken en te proberen, leren kinderen zichzelf en de wereld om hun heen kennen.

Basisthema 2 Energie Energie komen we in vele vormen tegen, bijvoorbeeld als licht, warmte en beweging. Energie kan van vorm veranderen, bijvoorbeeld van spierkracht in beweging of van elektrische energie in licht. Kinderen hebben dagelijks met energie te maken. Denk maar eens aan alle apparaten die ze elke dag gebruiken. Genoeg om te ontdekken dus. Van de training energie krijg je energie! Je krijgt volop informatie, inspiratie, tools en educatief materiaal om met kinderen het verschijnsel energie te ontdekken.

Vervolgthema Lucht Wat is lucht? Veel kinderen denken dat lucht ‘niets’ is. Het is echter geweldig om samen lucht te ontdekken en ermee te spelen. Lucht waait, fluit, draagt en laat dingen vliegen. U kunt lucht vangen en er muziek mee maken. En…lucht is altijd en overal om ons heen. Genoeg te ontdekken dus! Het onderwerp ouderbetrokkenheid is onderdeel van het thema lucht.

Vervolgthema Chemie Kinderen komen in het dagelijks leven vaak in aanraking met bijzondere chemische processen. Bijvoorbeeld tijdens het bakken van brood en het borrelen van gasbellen in priklimonade. Maar wat is chemie eigenlijk? En waar komen we het allemaal tegen? De nieuwe training Chemie geeft handvatten om samen met kinderen het thema Chemie te verkennen. De proefjes die je tijdens de training leert geven volop ruimte om te onderzoeken en ontdekken.

Vervolgthema Licht en kleur In het dagelijks leven komen kinderen veel vormen van licht en kleur tegen. De zon die elke dag opkomt, verschillende soorten lampen in huis of een kleurige regenboog. Hoe ziet jouw schaduw eruit en kun je deze groter of kleiner maken? En hoeveel kleuren vind je in de natuur? Tijdens de workshop ga je aan de slag met optische verschijnselen zoals schaduw, spiegels en reflecties. Je ontwikkelt je eigen onderzoeksproject over licht en vertaalt dat naar een project voor jouw groep kinderen.

Vervolgthema Krachten Vallen alle voorwerpen even snel omlaag? En met welke schoenzolen glijd je het minste uit? Tijdens de workshop Krachten onderzoek je oorzaak en gevolg van verschijnselen zoals zwaartekracht, wrijving, evenwicht en veerkracht. De opgedane kennis gebruik je in eigen ontwerpen en toepassingen. Verder testen we welk soort techniektype jij bent. Je leert hoe je deze kennis kunt inzetten tijdens het begeleiden en ook hoe je het technische denken en handelen van kinderen bevordert.